Wat is Semantische SEO en hoe pas je het toe?

Wat is Semantische SEO en hoe pas je het toe?

De tijd dat je pagina’s optimaliseerde op verkeerd gespelde woorden, is al lang voorbij: Google zorgt dat ook de meest dyslectische zoeker zijn weg naar de juiste pagina automatisch vindt.

Hetzelfde geldt meer en meer voor zoektermen die verwant zijn aan de termen waar jouw pagina over gaat. Google wordt steeds beter in het achterhalen van de zoekintentie achter de zoekterm.

Dit zorgt ervoor dat een andere vorm van SEO steeds belangrijker wordt: semantische SEO.  Wat is semantische SEO precies? En hoe pas je dit het beste toe? Dat lees je hier.

Ontdek alles over Semantische SEO

In dit artikel lees je:

  • Geschiedenis van Altavista tot semantische SEO
  • Waarom is semantische SEO belangrijk?
  • Hoe pas je semantische SEO het beste toe?

Geschiedenis van Altavista tot semantische SEO

In de begindagen van SEO zat er weinig uitdaging in het vak. De belangrijkste zoekmachine was Altavista en die was simpel te misleiden. Bovendien waren websites alleen maar bezig met bezoekers naar hun site trekken – wat ze daar verder kwamen doen, maakte niet uit.

Het gevolg: een wildgroei aan websites waarvan (meestal de footer van) de homepage vol stond met seksueel getinte zoektermen, want daar werd het meest op gezocht. Het maakte niet uit of de website van de lokale groenteboer was of daadwerkelijk grossierde in ‘content voor volwassenen‘, de footer stond vol met dit soort termen.

Vaak was de tekst dezelfde kleur als de achtergrond, zodat je de woorden niet daadwerkelijk met het blote oog terugvond op de pagina – alleen in de broncode.

Sindsdien, en zeker met de komst van Google, werden zoekmachines geavanceerder. Het zogenaamde keyword stuffing (overdadig gebruik van zoektermen) werd een halt toegeroepen. En er gebeurde meer, veel meer.

Fast forward naar semantische SEO

Doordat Google inmiddels beter weet wat de intentie achter een zoekterm is, zie je vaker en vaker pagina’s die thematisch overeenkomen met wat je zoekt. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand zoekresultaat – een prachtig voorbeeld van semantiek.

semantische seo voorbeeld
De pagina’s die het hoogst scoren zijn al lang niet meer de pagina’s met als letterlijke meta title de zoekterm ‘doelgroep Instagram’. Ook termen als ‘social media’, ‘leeftijd’ en aanverwante termen voor beide delen van de zoekterm worden meegenomen. Context en zoekintentie wegen hier dus op tegen exacte overeenkomst met de zoekterm.

Waarom is semantische SEO voor jou belangrijk?

Het kan wat werk vergen om je website semantic SEO proof te maken, maar het is zeker de moeite waard – en wel om deze redenen:

  • Je content wordt beter gevonden in zoekmachines.
  • Je content zal gevonden worden op meer verschillende zoektermen.
  • Google zal jouw website als een kwalitatief hoogwaardige informatiebron zien.
  • Je komt naar voren in secties als “Meer om te vragen”.
  • Bezoekers blijven langer op je website.
  • Jouw merk krijgt een betere reputatie bij zowel bezoekers als zoekmachines. 

Hoe pas je semantische SEO het beste toe?

Het toepassen van semantische SEO is niet zo moeilijk als je al gewend bent te werken met ‘ouderwetse’ SEO. In plaats van specifieke zoektermen, gebruik je bij semantische SEO thema’s.

Behandel het hele onderwerp en ga de diepte in…

Als exacte keyword matching niet meer helpt en semantische SEO de toekomst heeft, wat betekent dit dan voor jouw website? Semantische SEO daagt je uit om dieper in een onderwerp te duiken.

Uit onderzoek van backlinko.com is namelijk gebleken dat topic coverage (hoe uitgebreid een onderwerp behandeld wordt) grote invloed heeft op hoe hoog een pagina scoort in de zoekresultaten.

Dat betekent dat hoe dieper je ingaat op het onderwerp en hoe meer je ervan behandelt, hoe groter de kans is dat de pagina hoog komt te staan in Google. Even 300 woordjes over een bepaalde zoekterm schrijven en dan hopen dat je daarop scoort, behoort dus (deels) tot het verleden.

“Size matters”?

Over die ‘300 woordjes’ gesproken: het is bij semantische SEO niet nodig om eindeloos lange stukken te publiceren. Het gaat er uiteindelijk om dat de informatie waardevol is. Houd de tekst dus relevant en interessant.

…maar sla er niet in door

Kijk wel uit dat je de strijd om perfecte semantische SEO niet te ver doorvoert. Gaat je pagina over het beste kattenvoer, vermijd dan onderwerpen als de kattenbak en kattenspeeltjes. Die doen het weer goed op een andere pagina.

Gebruik echter wél variaties van een zoekterm op dezelfde pagina. Terug naar het voorbeeld over kattenvoer: gebruik daarin ook ‘voer voor je kat’, ‘eten voor je kat’ en meer van dat soort aanverwante termen. Dit is dus goed nieuws voor SEO-copywriters: het is gedaan met de tijd dat je 10 pagina’s over hetzelfde onderwerp, maar net anders moest schrijven!

Beantwoord “Meer om te vragen” vragen 

Google verzamelt gegevens van vragen die spelen onder bezoekers. Deze vragen worden gepresenteerd onder het kopje Meer om te vragen tussen de zoekresultaten. 

semantische seo meer vragen

Beantwoord jij in je SEO-teksten dit soort vragen, dan heb je kans dat je hiertussen komt te staan en dat vergroot de kans op bezoekers. Je hoeft overigens niet een letterlijke Q&A aan te houden. Als jouw tekst antwoord geeft op een vraag die Google-gebruikers stellen – zonder dat het geschreven is als antwoord op een vraag – maak je al een goede kans om tussen deze vragen te komen.

Longtail keywords targeten is onnodig

Longtail keywords waren altijd een bron van interessante mogelijkheden. Meestal gold: hoe langer de zoekterm, hoe minder concurrentie en hoe meer kans op scoren. Het gevolg: voor elk longtail keyword met een beetje zoekvolume werd direct een pagina aangemaakt.

Voor traditionele SEO zou een autoverhuurbedrijf bijvoorbeeld voor zijn Belgische branche individuele pagina’s voor de volgende longtail keywords maken:

  • auto huren belgie weekend
  • auto huren belgie weekend klein gezin
  • auto huren belgie weekend twee personen
  • auto huren belgie weekend cabriolet
  • auto huren belgie zevenpersoons
  • Etc.

Google kijkt echter niet meer naar deze specifieke zoektermen, maar naar de intentie erachter. Dat betekent dat ook longtail keywords steeds minder letterlijk worden gevolgd. Dankzij semantische SEO kun je dus nu deze zoektermen groeperen en voor 1 pagina gebruiken.

Gebruik speciale html-codes voor semantische SEO

Semantische html ziet er net even anders uit dan ‘standaard’ html. Met bepaalde html-tags geef je aan wat voor type content bepaalde stukken van je artikel zijn, zodat Google weet wat ermee moet gebeuren.

Op die manier kan Google bijvoorbeeld delen van je artikel laten terugkomen in de sectie “Meer om te vragen”, of een deel van jouw tekst gebruiken als featured snippet. De featured snippet is dat stuk tekst dat je soms bovenaan in Google ziet, dat van een website komt en de vraag achter jouw zoekterm beantwoordt.

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n featured snippet.


semantische seo featured snippet
Hier vind je een overzichtelijk semantic html cheat sheet.

Schrijf altijd voor de lezer

Het was in de begindagen van de zoekmachines een cliché, maar het wordt met elke update van Google belangrijker: de lezer komt eerst, de zoekmachines daarna.

Als lezers veel tijd op je website doorbrengen, geeft dat een signaal af aan Google dat jouw website interessante, relevante informatie bevat. En dat zorgt er weer voor dat jij beter scoort in de zoekresultaten.

Hoe zorg je dat mensen op je website blijven? Precies: door relevante en kwalitatief sterke content aan te bieden.

Semantische SEO uitbesteden?

Klinkt semantische SEO nog als een stap te ver? Uiteraard helpen wij je graag om jouw website helemaal Google proof te maken met toepassing van de juiste semantische SEO. Neem contact met ons op voor vragen of een vrijblijvende offerte.